Boudewijn  de Groot

Boudewijn de Groot werd geboren in 1944 in Nederlands-IndiŽ, in het kramatkamp, een jappenkamp bij Batavia (Nederlands-IndiŽ) het huidige Jakarta.

Zijn moeder overleed in 1945 in het volgende kamp waar het gezin terechtkwam, Tjidengkamp te Batavia.

 

In 1946 keerde de familie De Groot terug naar Nederland.

De vader van Boudewijn moest echter terug naar Nederlands-IndiŽ, dus kwam hij te wonen bij zijn tante in Haarlem. In 1951 kwam zijn vader weer terug en in 1952 verhuisden ze, met een pas aangetrouwde stiefmoeder, naar Heemstede.

Boudewijn woonde in Heemstede in dezelfde straat als zijn latere tekstschrijver Lennaert Nijgh, die bevriend was met Boudewijn's stiefbroertje.

 

In 1965 scoorde Boudewijn zijn eerste hit met ''Een meisje van 16'' (een bewerking van een chanson van Charles Aznavour).

Al snel kreeg hij succes met onder meer maatschappelijk geŽngageerde liederen.

 

In 1973 bracht hij het belangrijke album ''Hoe Sterk Is De Eenzame Fietser'' uit. In 1990 trouwde De Groot met Anja Bak. Het nummer "De Avond" dat Nijgh in 1973 schreef voor Bak, zijn toenmalige vriendin, herschreef  De Groot in 1995 tot "Avond" voor zijn nieuwe album "Een nieuwe herfst". Van 1991 tot 1993 speelde hij de titelrol in de musical ''Tsjechov''. In 2000 ging de musical in reprise met opnieuw De Groot in de hoofdrol.

 

Veel van de teksten van nummers waarmee Boudewijn succes had, werden geschreven door Lennaert Nijgh, die ook een goede vriend van Boudewijn was. Nijgh overleed op 28 november 2002.

Nijgh en De Groot schreven ook veel hits voor andere (veelal Nederlandse) muzikanten, zoals Rob de Nijs, Liesbeth List en AdŤle Bloemendaal. In Groot-BrittanniŽ mislukte een poging tot doorbreken onder de naam 'Baldwin'.

 

In 2004 was Boudewijn als acteur te zien in het zesde seizoen van de Vlaamse politiereeks Flikken als Robert Nieuwman, een Nederlandse profiler, die het team bijstaat in haar zoektocht naar een seriemoordenaar.

 

Datzelfde jaar eindigde hij op nr. 82 in de verkiezing voor De grootste Nederlander.

 

Een jaar daarna, in 2005, belandde ''Avond'' van De Groot eenmalig op de nummer 1-positie in de Radio 2 Top 2000. In alle voorgaande edities van de lijst bezette ''Bohemian Rhapsody'' van Queen die plaats. In 2006 neemt Queen de nummer 1-positie weer over. Naar aanleiding van de plotselinge populariteit van De Groot, werden het laatste album ''Eiland In De Verte'' en de single ''Avond'' opnieuw uitgebracht, onder de naam ''De Avonden''. Net als in 1997, bij de eerste uitgave, bleef de single in de tipparade steken. In 2006 en 2007 stond ''Avond'' op nummer twee in de oudejaarslijst van Radio 2.

 

Boudewijn de Groot is getrouwd met Anja Bak. Hij heeft drie kinderen Marcel de Groot, Caya de Groot  en Jim de Groot uit eerdere huwelijken.

 

 

 

 

 

design by Lida